Toegankelijkheid

Kastelen zijn gemaakt om het de vijand zo lastig mogelijk te maken om binnen te dringen. Smalle wenteltrappen, ongelijkvloerse en donkere ruimtes, gaten en kieren horen dan ook bij een kasteel. We zetten ons in om steeds meer drempels weg te nemen en mensen met een lichamelijke beperking beter te verwelkomen op onze kastelen. Lees hier alles over de toegankelijkheid van huis Verwolde.

Slecht ter been

Mensen die met een rolstoel, rollator of scootmobiel het kasteel bezoeken kunnen gratis genieten van de tuin rondom het huis. De paden rondom het huis zijn van zand, maar zijn stevig. Hier kun je (een deel van) het Bijzondere Bomenpad bewandelen. Bij regen zijn deze paden minder goed toegankelijk.

De afstand van de parkeerplaats naar het huis is ongeveer 200 meter, zonder hellingen. Er is geen invalidenparkeerplaats aanwezig, maar het is geen probleem om bezoekers voor het huis af te zetten. Komt u alleen, dan kunt u de auto ook bij de Oranjerie plaatsen. Dan is het korter lopen naar het huis. Bel of mail hier van tevoren even over.

Bij binnenkomst is er een kleine trap met leuning naar het onderhuis, waar de entree zich bevindt. In het onderhuis is gelegenheid om te zitten. Ook zijn er loopkrukjes beschikbaar, die je tijdens je bezoek kan meenemen. Begeleiders hebben gratis toegang tot het kasteel. Van tevoren kunnen bezoekers aanvraag doen voor ondersteuning door een medewerker gedurende het bezoek. Het is lastig om de bel-etage te bereiken voor mensen die slecht ter been zijn.

In de theeschenkerij is gelegenheid om te zitten. Voor rolstoelgebruikers is de theeschenkerij lastig te bereiken, maar met een rollator lukt dit wel. Het terras van de theeschenkerij is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Het huis beschikt over een toilet, maar hier zit een hoge opstap voor. In het oranjerie zijn meerdere ruime toiletten. Dit zijn geen invalidentoiletten. 

Kleine kinderen mee

Buggy's en kinderwagens mogen niet mee het kasteel in. Deze kunnen bij goed weer buiten staan en bij slecht weer binnen. Een kind mag in een draagzak wel het kasteel in. Waardevolle spullen kunnen op verzoek in een afgesloten ruimte worden geplaatst. Op verzoek is er een verschoonmat voor baby's aanwezig.

Visuele beperking

Blindengeleidenhonden hebben vrije toegang tot huis Verwolde. Bij een bezoek aan het onderhuis kunnen bezoekers luisteren naar audiofragmenten en mogen diverse objecten aangeraakt en opgepakt worden.

Auditieve beperking

Het onderhuis is voorzien van informatieve tekstborden. Ook is er een informatiefolder beschikbaar over de bel-etage en de verdieping daarboven.

Kastelen bezoeken met je oren

Podcastmaker Ferry Molenaar bezoekt zeven Gelderse kastelen en tekent daar de meest bijzondere verhalen op. In elke aflevering staat een ruimte of vertrek centraal, welke door enthousiaste kasteelmedewerkers en vrijwilligers van Geldersch Landschap & Kasteelen op een beeldende manier wordt besproken.

Bekijk wat we al doen en waar we aan werken, om iedereen een fantastische dag te laten beleven.

Toegankelijk voor iedereen