Chinese Kamer

De Chinese kamer van huis Verwolde heeft zijn naam te danken aan de wandbespanningen, bovendeurstukken en het schoorsteenstuk die allemaal zijn voorzien van Chinese en exotische motieven. Architect Philip Willem Schonck (1735-1807) bestelde deze wanddecoratie bij de Amsterdamse behangselfabriek van Jan Hendrik Troost van Groenendoelen. Schonck was betrokken bij bouw van huis Verwolde in 1776 en speelde ook in de jaren na de voltooiing een grote rol bij de afwerking en inrichting van het huis.

Deze lichtblauwe wandbespanning met bloeiende takken is aangebracht in een crème-kleurige betimmering en maakt deel uit van een reeks van zeven. Het doek is voorzien van drie grondjes die begroeid zijn met fantasievolle exotisch aandoende planten, samengesteld uit verschillende soorten bloemen. Ook zijn er twee vogels afgebeeld en een moeder-eend met haar jongen. De boom links komt vaker voor in het decoratieprogramma van de Chinese kamer. Zo zien we deze boom ook terug in de bovendeurstukken.

Het schoorsteenstuk laat een voorstelling zien van drie Chinese figuren op een boomstam. Deze boomklimmers bevinden zich in een tropisch gebied met in de achtergrond een vaas met een baldakijn. Het schoorsteenstuk vormt een set met twee bovendeurstukken die zich alle drie in de Chinese kamer op huis Verwolde bevinden. Het schilderij is aangebracht in een neoclassicistische betimmering met goudkleurige decoratie.