


Geschiedenis & Collectie
Oorlogshandelingen
De eerste vermelding van een huis dateert uit 1346. Rond 1500 raakte Verwolde betrokken in de politieke strijd tussen de hertog van Gelre en de bisschop van Utrecht. Ondanks de uitgebreide verdedigingsgordel van drie wallen en drie grachten werd het landgoed ingenomen door de troepen van de bisschop van Utrecht. Het huis werd afgebroken en de verdedigingswerken werden geslecht. In de 16e eeuw werd een nieuw huis gebouwd, maar twee eeuwen later was hier weinig van over.
‘Modern’ huis
In 1776 werd het huidige huis Verwolde gebouwd in neoclassicistische stijl. In 1926 is er ingrijpend gemoderniseerd. Aan de noordzijde werd een toren toegevoegd. Het huis kreeg een nieuwe kap en het interieur werd vernieuwd. Bovendien werd Verwolde voorzien van modern comfort zoals elektriciteit, centrale verwarming en telefoon.
Interieur
De neoclassicistische stijl is ook in het interieur duidelijk aanwezig. Het stucwerk in de hal bevat muziektrofeeën en Romeinse keizerskoppen. Geschilderde behangsels werden vervaardigd in de Amsterdamse behangselfabriek. Het behang in de Chinese kamer is uit de oorspronkelijke bouwtijd.
Herstel
Huis Verwolde wordt vanaf 1777 bewoond door vijf generaties van de familie Van der Borch van Verwolde. Twee eeuwen later draagt de laatste bewoner de zorg voor de instandhouding van het huis en de tuin over aan Geldersch Landschap & Kasteelen.
Na zorgvuldige conservering van de bijzondere interieurs, zowel ‘upstairs’ als ‘downstairs’, wordt het huis ingericht in historische trant. Ruimtes krijgen hun oorspronkelijke functies terug en de moderniseringen uit het begin van de 20ste eeuw blijven behouden. Met hulp van de vorige eigenaar en de familiestichting Van der Borch komen voorwerpen terug die deel hebben uitgemaakt van de vroegere inventaris, waaronder familieportretten en prachtig serviesgoed.