Geschiedenis

Het buitengebied van Lochem heeft een rijke historie. Er werd heel lang kleinschalig geboerd. Het Kasteel Verwolde is de inzet geweest van middeleeuwse oorlogshandelingen en werd in 1510 na zware belegering door bisschop Frederik van Baden uit Deventer samen met Floris van Egmont en Jacob van Batenburg uit Anholt met de grond gelijk gemaakt.

In het gebied liggen afwisselend hoge en lage gronden. Dat is ideaal voor kleinschalige landbouw. De lage gronden werden als grasland gebruikt. Op de hogere gedeeltes lagen akkers. Het gebied van het huidige Oranjewoud was ‘markegrond’, bestemd voor gemeenschappelijk gebruik. Het bestond uit bos en heide.

Bosbouw

Vanaf 1806 werden de markegronden in Nederland verdeeld en werden ze geleidelijk ontgonnen tot bos of landbouwgrond. In 1880 werd in het Oranjewoud een patroon van brede bosstroken aangelegd dat later opgevuld werd met bos. Rond 1925 zijn de lage plekken in het bos als bosvijvers uitgegraven en omzoomd met rododendrons.

Oorlogshandelingen

De eerste vermelding van een huis dateert uit 1346. Rond 1500 raakte Verwolde betrokken in de politieke strijd tussen de hertog van Gelre en de bisschop van Utrecht. Ondanks de uitgebreide verdedigingsgordel van drie wallen en drie grachten werd het landgoed ingenomen door de troepen van de bisschop van Utrecht. Het huis werd afgebroken en de verdedigingswerken werden geslecht. In de 16e eeuw werd een nieuw huis gebouwd, maar twee eeuwen later was hier weinig van over.

‘Modern’ huis

In 1776 werd het huidige huis Verwolde gebouwd in neoclassicistische stijl. In 1926 is er ingrijpend gemoderniseerd. Aan de noordzijde werd een toren toegevoegd. Het huis kreeg een nieuwe kap en het interieur werd vernieuwd. Bovendien werd Verwolde voorzien van modern comfort zoals elektriciteit, centrale verwarming en telefoon.

Interieur

De neoclassicistische stijl is ook in het interieur duidelijk aanwezig. Het stucwerk in de hal bevat muziektrofeeën en Romeinse keizerskoppen. Geschilderde behangsels werden vervaardigd in de Amsterdamse behangselfabriek. Het behang in de Chinese kamer is uit de oorspronkelijke bouwtijd.

Herstel

Na 1977 is het huis hersteld door de Stichting Geldersche Kasteelen. De vertrekken werden weer in bewoonde sfeer gebracht en ingericht volgens hun oorspronkelijke functies. Met hulp van de vorige eigenaar en de Familiestichting Van der Borch kwamen voorwerpen terug die deel hadden uitgemaakt van de vroegere inventaris, waaronder de familieportretten.

Tuin

Samen met het huis werd vanaf 1776 een nieuwe tuin aangelegd. Deze formele tuin werd twintig jaar later veranderd in een tuin in landschapsstijl. In 1926 werd voor de tuin een nieuw ontwerp gemaakt. In de zuidelijke tuin werden verschillende vakken aangelegd, met bloemenborders langs het grote grasveld. Eromheen ligt een taxushaag.